« Free Culture | Hjem | Integrert tilbaketråk… »

PC World og åpne standarder

Publisert onsdag 9 februar 2005 klokka 13:35

Siden Høgskolen i Molde abonnerer på PC World pleier jeg å bla igjennom bladet hver måned. I PC World ekstra nr. 1 - 2005 skrev Dag-Rune Z. Vollen en artikkel kalt «Norge informasjonsisolert?». Maken til uvitenhet har jeg ikke sett på lenge. Riktignok forventer jeg ikke at PC World skal bry seg om åpen kildekode, men de burde klare å forstå fordelen med åpne standarder.

Noen utdrag fra artikkelen:

Men la oss se litt på dette med standarder og kildekode. La oss ta de kjente tyngre dokumentformatene i allmenn og omfattende bruk - i alle fall om man har PC eller en Mac. Der bruker man enten MS Word-formatet eller Adobe sitt PDF-format. Begge propritære, begge hyperanvendelig, fordi alle med Internett-samband har eller kan enkelt få hjelp til å lese dokumentene i disse formatene. Grunnen er selvsagt at PDF/Word er de-facto-standarder selv om de er «lukket». Og de er rimelig bakoverkompatible. [...]

Så konklusjonen med åpne standarder er nok kul og trendy, men ikke særlig brukelig. [...]

Dette er så ille at jeg har nesten ikke ord. For det første er PDF en åpen standard. Dermed kan hvem som helst utvikle programmer til å lese og skrive PDF-dokument. Word derimot er helt riktig et lukket format, som endres med hver utgave av MS Office slik at man må oppgradere for å lese nye dokumenter. «Rimelig bakoverkompatible» - jeg har aldri hørt om noen som ikke har hatt problemer med gamle Word dokumenter, men det er kanskje bare mine venner det er noe feil med? For det andre kan jeg ikke fatte hvordan Dag-Rune kan anbefale Word som utvekslingsformat over Internett - han bør snarest lese for eksempel MS-Word is Not a document exchange format.

Resten av artikkelen er like ille. Hvis Volden er representativ for kunnskapsnivået i PC World, bør Høgskolen si opp sitt abonnement snarest.

Oppdatert 25.05.2009: Fryktelig så sint jeg var når jeg skrev dette, da ...

2 kommentarer

Gravatar for Dag-Rune
Dag-Rune (E-post ) - 07-10-2005 11:21
Gravatar for Hans Nordhaug
Hans Nordhaug (E-post ) - 07-10-2005 12:42

Skriv en kommentar

Husk personlig info?
Skjul e-post
Merk: Alle HTML-tagger utenom <b> og <i> fjernes fra kommentarer. Du kan lage lenker ved å skrive URLen eller e-postadressen rett inn i teksten.