« Velkommen til min enk… | Hjem | PC World og åpne stan… »

Free Culture

Publisert mandag 13 desember 2004 klokka 20:47

Som støttemedlem av Free Software Foundation (FSF) mottok jeg for noen ukers siden Free Culture av Lawrence Lessig. Boka har samme motiver som Free Software, Free Society av Richard Stallman, men med fokus på kulturen. I korthet handler den om hvordan de store mediakonsernene (mis)bruker og utvider kopiretten (copyright) til sin egen fordel.

Boka gjennomgår piratkopiering (piracy) og eiendom (property) noen hundre år tilbake og frem til i dag. Hovedbudskapet er at vi historisk sett har hatt en fri kultur som står i fare for å bli ødelagt. Vi har alltid bygd på det andre har skapt før oss - Disney som et godt eksempel - men i dag nektes vi den samme retten nettopp fordi Disney og de store mediakonsernene vil tjene mer penger.

Tidligere (1790) hadde vi:

TypeUtgiEndre
Kommersielt©Fri
Ikke-kommersieltFriFri
I dag har vi:
TypeUtgiEndre
Kommersielt©©
Ikke-kommersielt©©
Dette er spesielt ille fordi dagens teknologi gjør det mulig å kontrollere all bruk - loven blir implementert i programvare som ikke bruker skjønn. Og mens et verk før ble tilgjengelig for alle - ble del av Public Domain - i løpet av i snitt ca. 30 år, blir det nå kanskje tilgjengelig i løpet av 95 år hvis ikke kongressen vedtar forlengelse... Slik fortsetter det - egentlig ganske deprimerende.

Det som gjør boka god er dens mange gode eksempler og klare fremstilling. Forfatteren er heller ikke fundamentalistisk selvom han selvfølgelig regnes som venstreradikal i USA. Den avslutter med å vise hvordan vi kanskje kan løse problemene som har oppstått. Jeg anbefaler alle som er interessert i kulturens vilkår å lese boken selv - den har for mange gode poenger til at jeg kan gjennomgå det her. Hvis du blir støttemedlem av FSF før nyttår, får du boka gratis!

PS! Alt er skrevet med utgangspunkt i amerikanske forhold og lover, men det gjør ikke boken uaktuell her i Europa.

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar

Husk personlig info?
Skjul e-post
Merk: Alle HTML-tagger utenom <b> og <i> fjernes fra kommentarer. Du kan lage lenker ved å skrive URLen eller e-postadressen rett inn i teksten.